Cum am devenit make-up artist – interviu cu Ramona Chiriță

Ramona Chiriță make-up artist și trainer la Școala de make-up Ramona Chiriță.

1. Machiajul a fost dintotdeuna pentru tine o pasiune?

Nu pot să spun că aveam de mică o atracție pentru machiaj.
Nu mă jucam cu fardurile mamei când eram mică. Mama este o persoană simplă care nu se machiază.
De fapt, mult timp în școala generală și în prima parte a liceului am urmat cursuri de desen în creion. Lucrul acesta m-a ajutat foarte mult să îmi formez percepția în spațiu și să îmi dezvolt creativitatea.
Cursurile de desen le-am întrerupt brusc atunci când părinții au decis că școala este mult mai importantă. Ele au fost înlocuite cu meditații pentru examenul de bacalaureat și facultate.
Am început să mă machiez prin clasa a VIII a, destul de târziu dacă ne uităm la situația copiilor din ziua de astăzi.
Machiajul pentru mine a evoluat destul de timid, mai mult în vacanțe și în weekend-uri când reușeam să experimentez câte ceva.

2. Cum ai devenit make-up artist?

Povestea mea începe în urmă cu 16 ani, când am venit în București la facultate. Am urmat facultatea de Management Financiar contabil, un domeniu care nu m-a atras deloc. Mi-am dat seama de asta încă din primul semestru când am decis să fac și altceva în paralel cu facultatea.
Pasiunea pentru desen a rămas, așa că nu am stat prea mult pe gânduri. Cursul de Machiaj a fost cea mai bună alegere.
Singura problemă atunci când am început cursul de machiaj au fost banii. Un curs de machiaj bun era destul de scump, soluția a fost ca mama să facă un credit.
La început a fost foarte reticientă la ideea mea de a urma un curs de machiaj. Îmi spunea ca ea m-a trimis la facultate, să devin contabil, să am o meserie sigură, nu o machioză. Deși sună destul de ciudat în nomenclatorul de meserii nu există termenul de make up artist cu denumirea de machior.
Chiar și după ce am terminat cursul a fost destul de greu să o conving că pot face o meserie din machiaj, că voi reuși să mă întrețin exclusiv din asta. Îmi spunea tot timpul să nu renunț la facultate, dar nu am devenit contabil decât pe hârtie, nu am profesat niciodată.
Am urmat cursul de machiaj Kruger Brent Agency, Make-up Academy trainer Ruxandra Dobrescu.
Kruger Brent este prima Școală din România care a organizat cursuri de calificare în machiaj acreditate, asta se întâmpla în anul 2004.
Am urmat cursul de machiaj în 2006.
Este vorba de un curs complex ce a durat 6 luni, cu program zilnic de luni până vineri 4-5 ore pe zi.
A fost destul de solicitant, mai ales că dimineața trebuia să merg la facultate și de acolo direct la cursul de machiaj. În ciuda efortului, pe zi ce trecea îmi dădeam seama că îmi place din ce în ce mai mult machiajul.
Eram fascinantă de tot ce învățam în fiecare zi.
Am urmat cursul de calificare.
Acest tip de curs include mai multe module care nu se studiază la un curs de inițiere machior și anume:
-compoziția produselor cosmetice, ingredienți produse cosmetice;
-noțiuni de chimie;
-structura pielii, noțiuni de dermatologie;
-noțiuni de tehnici de desen;
-istoria machiajului;
-machiajul transformațional( machiaj de teatru, machiaj de televiziune, machiaj de imbătrânire, machiaj de film)
-face painting;
-proiectarea de piese prostetice (proteze) necesare în machiajul transformațional( traume mecanice, arsuri, cicatrici).
În ceea ce privește machiajul de beauty am avut ocazia să studiez pe lângă machiajele clasice și toate machiajele epocii moderne:
-machiajul anilor 20, anii 30, anii 40, anii 50, anii 60, anii 70, anii 80.

3. Ce ai făcut după terminarea cursului de machiaj?

Când am terminat cursul de machiaj nu știam clar ce o să fac. Nu știam dacă o să mă angajez undeva ca make-up artist.
Această meserie abia apăruse în România, așa că nu aveam idee de unde să încep.
La finalul cursului de machiaj Școala ne recomanda și facilita posibilitatea de a face practică în magazine de cosmetice sau în televiziune.
În timpul în care făceam practică nu eram plătită pentru munca prestată, dar faptul că aveam posibilitatea să machiez în fiecare zi a contat foarte mult pentru mine.
Am făcut practică în Marionnaud, acolo ajutam clientele să testeze produsele și realizam machiaje simple, minimale în 10-15 minute.
Astfel am avut ocazia să fac foarte multă practică și să învăț mult mai bine produsele cosmetice.
Experiența din magazin a fost benefică, am avut ocazia să machiez foarte multe persoane diferite, de toate vârstele.

Practică în televiziune

A urmat o propunere din partea Școlii de machiaj de a face practică o lună de zile la Pro Tv. Această propunere a venit într-o perioadă destul de dificilă, eram în sesiune, am ezitat la început, dar într-un final am acceptat să merg. Pot spune că nu eram pregătită pentru asta, dar am fost nevoită să mă acomodez rapid.
Era un program extrem de solicitant, 12 ore pe zi, de luni până vineri, uneori și în weekend. Singurele zile libere erau cele în care trebuia să merg la examene la facultate. Nu mai spun că trebuia să și învăț pentru examene, lucru care se întâmpla de multe ori și pe platoul de filmare atunci când aveam pauze. Cu toate astea nu simțeam oboseala, “microbul” televiziunii s-a lipit de mine.
Am lucrat în acea perioadă la seriale tv precum “La Bloc” și “Vacanța Mare” și multe altele pe care nu mi le amintesc atât de bine.
La finalul perioadei de practică am primit propunerea de a mă angaja ca make-up artist în televiziune. De asta spun că practica în televiziune a fost șansa mea, altfel nu aș fi ajuns să mă angajez la Pro Tv. Am acceptat imediat, era o oportunitate să fac în continuare ceea ce îmi place și să câștig bani din asta, deși la început trebuie să recunosc că banii, ca angajat nu erau prea mulți.
Au urmat mai mulți ani în care am lucrat ca make-up artist în televiziune pentru diverse seriale tv și emisiuni. La un moment dat am renunțat la contractul de muncă, am devenit freelancer. Am lucrat în continuare la Pro Tv ca make-up artist freelancer.

4. Poți să ne amintești câteva producții tv pentru care ai lucrat?

Sunt foarte multe producții tv la care eu am lucrat, nu mi le amintesc pe toate. Am amintit mai devreme sitcom-urile “La Bloc”, “ Vacanța Mare”.
Pe lângă acestea au mai fost emisiuni live precum “ Dansez pentru tine” și ‘’Românii au talent” , o altă emisiune de care îmi amintesc cu plăcere este “Master Chef”.
Am lucrat și în cinematografie, nu doar pentru producții Tv.
Lumea filmului este diferită de emisiunea tv și machiajul se schimbă și el.
Televiziunea este o lume foarte agitată în care trebuie să te miști foarte repede, un machiaj durează în jur de 20 minute, de multe ori nu ai nici acest timp și ești nevoit să faci în așa fel încât persoana de pe scaun să ajungă cât mai repede pe platoul de filmare.
Stresul este destul de puternic, mai ales că de multe ori trebuie să improvizezi, atunci când nu ai la îndemână toate materialele necesare pentru munca ta.
Lumea filmului este mult mai așezată, mai bine organizată. Timpul de lucru pentru un machiaj este mult mai mare.
Aici este mult mai importantă acuratețea machiajului mai ales dacă se filmează pe peliculă, acolo se vede orice greșeală a make-up artistului.

5. Persoane publice și actori pe care i-ai machiat, ne poți spune?

De-a lungul anilor am machiat foarte multe persoane publice, vedete, actori, de la persoane mondene precum Bianca Drăgușanu, până la actori celebri ca Stela Popescu.
Îmi aduc aminte prima oară când am machiat-o pe Stela Popescu. Am urcat în cabina actriței cu un nod în gât foarte emoționată.
Acolo însă am întâlnit o femeie deosebită, fără fițe de vedetă care totuși erau demne de o mare actriță. Mi-a spus să o machiez conform indicațiilor primite de la regizor. Nu-mi venea să cred că o actriță ca ea, mă lasă pe mine să fac cum știu, nu îmi dă nici o indicație, nu îmi spune că ea se machiază de o viață și știe mai bine. Lucru pe care l-am întâlnit destul de des la persoane devenite vedete peste noapte.
Am avut ocazia să lucrez cu Sergiu Nicolaescu. Un regizor și actor foarte îndrăgostit de munca sa, foarte exigent cu sine și cu cei din jurul său.
Mulți colegi se fereau să lucreze cu domnia sa, a fost o persoană dură, dar în același timp corectă. Își dorea ca toată lumea să își facă meseria cu cea mai mare seriozitate.

6. Cum s-a înființat Școala de make-up Ramona Chiriță?

Acestă dorință a plecat de la ideea de a mă perfecționa pe mine.
Am urmat diverse masterclass-uri, am cunoscut mai mulți traineri internaționali pe care i-am invitat să susțină cursuri în România.
Atunci mi-am dat seama că nu au cui să se adreseze pentru că în România nu existau make-up artiști, make-up artiști pregătiți erau foarte puțini.
Piața din România avea nevoie de cursuri de inițiere în machiaj.
Am înființat în 2012 Scoala de Make-Up Ramona Chiriță. A fost o muncă enormă, la început eram doar eu și soțul meu care mă ajuta, nu aveam în spate echipa pe care o am acum.
Înainte de primul curs au fost șase luni de documentare, de training. Șase luni în care am învățat cum să predau ceea ce știu, cum să structurez informația, astfel încât să fie ușor de parcurs pentru fiecare cursantă.
Recunosc că la început am căutat inspirație la traineri internaționali. Am studiat modul în care predau, tipurile de machiaj pe care le includ în cursul de bază, felul în care se desfășoară cursurile lor. Am pus informațiile cap la cap, toate adunate într-un curs de machiaj bun.
Din dorința de a fi cel mai bun curs de machiaj, el suferă modificări și astăzi după 8 ani de activitate.
Îmi doresc ca informațiile pe care le transmit cursantelor să fie cât mai actuale, adaptate în funcție de evoluția machiajului.

7. Consideri Școala de Machiaj un succes? Regreți că ai renunțat la televiziune?

Inițial am continuat să lucrez și la câteva proiecte în televiziune în paralel cu activitatea la Școala de machiaj, ulerior am renunțat cu regret la televiziune.
Mi-a plăcut foarte mult să muncesc în televiziune și cinematografie, dar nu aveam cum să le mai îmbin cu activitatea de la Școala de Machiaj.
Așa că de 8 ani sunt alături de toate studentele care ajung să urmeze cursul de machiaj în Școala Noastră. Spun Școala Noastră deoarece pentru mine, nu este doar Școala mea, este Școala unei întregi echipe. Această echipă depune efort zilnic pentru ca orice persoană pasionată de machiaj să reușească sa devină make-up artist. Și recunosc, nu ne este ușor, fiecare cursantă este diferită în felul ei și trebuie îndrumată în mod diferit pentru a reuși,însă depinde și de voința ei, nu poate Școala să muncească în locul ei.
Cel puțin Școala Noastră de machiaj încearcă să ofere tuturor cursantelor informațiile necesare atât cu privire la partea emoțională cât și pe parte de promovare ca make-up artist. Totul depinde de cursantă să asculte cu atenție și să pună în practică ceea ce învață.
Școala de make up Ramona Chiriță este un real succes.
Nu o spun eu, ci statistica pe care eu am facut-o de curând. În 8 ani de activitate am trecut de 2000 de persoane care au absolvit cursul de machiaj obținând diplomă acreditată. Însă marea realizare a noastră este numărul de absolvente care practică meseria de make-up artist.
Acest procent se încadrează între 70%-80% din totalul persoanelor înscrise la cursul de machiaj.
Nimic nu mă bucură mai mult decât să văd că absolventele Școlii de make-up Ramona Chiriță sunt make up artiști de succes. Sunt mândră că am pus bazele în cariera unor make-up artiști renumiți, care acum sunt traineri sau au propriile lor Școli de machiaj.

8. Nu te sperie concurența?

Școala de make up Ramona Chiriță este destul de puternică. Am reușit să ne formăm un nume prin calitatea muncii noastre.
Bineînțeles, concurența pe piața cursurilor de formare profesională este din ce în ce mai mare, dar asta nu poate decât să mă ambiționeze să ofer în continuare cel mai bun curs de machiaj. Pentru mine contează calitatea cursului de machiaj.
Nu o să renunț niciodată la asta chiar dacă pe piață există foarte multe oferte de cursuri de machiaj ieftine slab calitative care atrag foarte multe persoane. Nu îmi doresc să am un curs ieftin și prost, prefer să muncesc mai mult și să ofer servicii de calitate.
Toate acele persoane care aleg cursuri de machiaj superficiale, ieftine, nu fac parte dintre studentele pe care vreau să le am în sala de curs.
Îmi doresc să se înscrie la cursul de machiaj persoane pasionate, muncitoare care iubesc machiajul și doresc să devină make-up artist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2022 CursuriMakeup.ro Temă dezvoltată de Lucid Dreams eSystems.